Telefon  +48 600 445 640     Email  Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Jak dbać o blaty z kamieni?

Blat jest bardzo ważnym elementem wyposażenia kuchni, bez którego trudno jest wyobrazić sobie to pomieszczenie. To na jego powierzchni ustawiane są potrzebne przedmioty, wykładane są zakupy, a także przygotowywane są posiłki. Duże znaczenie ma więc jego solidne wykonanie i bazowanie na materiałach zapewniających komfort użytkowania. Jedną z popularnych propozycji są blaty z kamienia. Co warto o nich wiedzieć? I jak przebiega ich pielęgnacja? Na te i inne pytania odpowiadamy w naszym artykule.

Blaty kamienne – co warto wiedzieć?

Blaty kuchenne wykonane z kamienia są bardzo popularną opcją, która z roku na rok zyskuje coraz większą grupę zwolenników. Do ich głównych zalet możemy zaliczyć przede wszystkim doskonały balans pomiędzy funkcjonalnością a estetyką. Blaty te są oryginalne, eleganckie, solidne, trwałe, a także odporne na uszkodzenia. Wszystkie te cechy sprawiają, że doskonale sprawdzają się w kuchni, czyli w pomieszczeniu intensywnie użytkowanym każdego dnia. Ich walory są aktualne przez długi czas, a standard wykonania zaspokoi potrzeby nawet najbardziej wymagających klientów.

Blaty kamienne, czyli propozycje wykonane z takich materiałów, jak np. marmur, granit, czy konglomerat marmurowy, są dopasowane do potrzeb klientów zarówno jeśli chodzi o wymiary, kształt, jak i kolorystykę. Wiele osób jednak martwi się, czy codzienna pielęgnacja tego typu propozycji jest łatwa do przeprowadzenia? Co warto wiedzieć w tym temacie?

Jak dbać o blaty wykonane z kamienia?

Na początek warto rozwiać wszelkie wątpliwości: dbanie o blaty z kamienia naturalnego nie jest ani trudne, ani czasochłonne. Należy jednak pamiętać o systematyczności i stosowaniu właściwych technik czyszczenia.

Jakie są główne porady, o których należy wiedzieć? Oto kilka z nich:

  • wszelkie plamy należy wycierać od razu, szczególnie jeśli chodzi o substancje barwiące, takie jak kawa, herbata, czy wino, które po wielogodzinnym kontakcie z kamieniem mogą doprowadzić do przebarwień, 
  • należy uważać na kamień, który ma tendencję do nawarstwiania się; konieczne jest jego regularne usuwanie przy pomocy delikatnych środków myjących,
  • zakazane jest stosowanie silnych środków czyszczących, takich jak wybielacze, a także produkty bogate w chlor, które mogą prowadzić do niekorzystnych zmian,
  • chociaż kamień jest materiałem trwałym, warto unikać krojenia bezpośrednio na blacie – może to prowadzić do uszkodzeń mechanicznych,
  • kluczowe jest systematyczne impregnowanie powierzchni (co najmniej raz w roku), tak aby kamienny blat zachował swoje walory estetyczne.